Ce se poartă în 2022 și ce se poartă mereu

Very Peri, culoarea anului 2022

Tendințele anuale de design sunt un fenomen pe care noi îl urmărim cu interes. Desigur, toate aceste trenduri și direcții generale sunt, într-un fel, derivate din experiențele comune ale oamenilor de pe toată planeta, iar, în ultimii doi ani mai ales, am avut destul de multe în comun unii cu ceilalți. Ele sunt, în mod firesc, orientative, informative și influențează doar într-o măsură limitată deciziile fiecăruia dintre noi.  

La Inedit design ne place să fim mereu conectați, la curent cu aceste trenduri, dar, în același timp, înțelegem că primul factor de luat în calcul atunci când avem un proiect de design interior este personalitatea, gustul, particularitățile fiecăruia dintre noi. Ținem cont de tendințe, vrem să mergem cu aceeași viteză cu care merge și restul lumii, dar nu uităm ce contează cel mai mult – să alegem culori, texturi, materiale, obiecte care să ni se potrivească în primul rând nouă. De altfel mutarea aceasta spre un stil dictat de personalitatea unică a fiecăruia dintre noi a devenit în sine un trend în ultimii ani.

Una dintre noutățile pe care toată lumea le urmărește la final de an este acel anunț prin care cei de la Pantone stabilesc culoarea anului următor. Pentru 2022, „Very Peri” este culoarea aleasă, o nuanță caldă și pozitivă, optimistă derivată din albastru. În general nu asociem culorii albastre ideea de fericire, de optimism, de speranță, de aceea nuanța aceasta conține și note de roșu aprins, o combinație surprinzătoare și nouă. Sigur, există și asocierea cu lumina albastră pe care o emană toate device-urile noastre într-o lume dominată de digital.

Pe lângă această nuanță anunțată drept culoarea anului, se pare că vom vorbi în anul următor și despre tonuri de albastru mai liniștitor, însoțit de nuanțe pământii. De altfel, schemele de culori organice, preluate sau inspirate din natură, reduc stresul și ne fac mai liniștiți, mai productivi, mai creativi și – de ce nu- mai fericiți. Întoarcere spre natură, deci, o să vedem în 2022. Și noi folosim motive și palete de culori inspirate din natură în materialele pe care le folosim, avem chiar și o colecție – Natura – care asta face, aduce în casele oamenilor seninul și regăsirea în natură. 

Tot apropo de natură, după atâta timp petrecut în case, vom vedea, pe de o parte, tendința de evadare în natură a multora dintre noi, iar pe de altă parte, vom invita natura în casele noastre în mod direct. Se poartă în anul care începe acuși plantele de interior. Cei care au destul spațiu se pot gândi chiar la copăcei decorativi – lămâi sau măslini de exemplu.

Un alt lucru de menționat despre viitorul interioarelor: nu e suficient cât de bine arată, trebuie să se și simtă la fel. Am observat și noi că oamenii acordă din ce în ce mai multă atenție experiențelor senzoriale din casele lor. Mirosul a ocupat centrul atenției în timpul pandemiei, iar oamenii parfumează anumite zone ale casei lor cu mirosuri diferite, ca un mod de a locui spațiul cu toate simțurile lor. Poate că biroul de acasă va fi parfumat cu salvie pentru a promova acuitatea mentală, în timp ce dormitorul va fi parfumat cu floare de portocal pentru a aduce calmul și somnul, iar camera de zi va avea ceva confortabil și festiv, precum parfumul unui foc care trosnește. Dar când spunem despre simțit, nu ne referim doar la mirosuri, ci și la tactil. Experiența senzorială este dinamică și unică pentru fiecare dintre noi, dar ne putem aștepta la combinații de culori vibrante care stimulează vizual, alături de sisteme performante inteligente, cum ar fi draperiile sau perdelele acționate automat prin smartphone sau asistenți virtuali și bambusul ca materie apărută în designul de mobilier și iluminat – naturală, durabilă și organică.

Realist vorbind, puțini dintre noi își permit ca an de an să își redecoreze casa în funcție de culorile sau trendurile noi. Nici nu e recomandat acest lucru, într-o lume în care cu toții ar trebui să căutăm cât mai mult să limităm risipa de orice fel. Ne place să credem că perdelele și draperiile de la Inedit design sunt o investiție care să vă țină de lumină, de intimitate și de întuneric atunci când e cazul, dacă nu toată viața, măcar câțiva ani. 

Abonare Newsletter

Acum îți decorăm și fereastra în care deschizi emailul. Primești un strop de culoare, sfaturi utile și cele mai noi oferte direct pe email!

Articolul anterior