Principii de design interior – 1. Echilibrul

Ca toate lucrurile care presupun talent și inventivitate, designul interior este o activitate care funcționează în primul rând în baza unor principii. Atunci când ne dăm frâu liber creativității, pare că orice este posibil. Dar e nevoie de ani de experiență și de cunoștințe temeinice pentru ca un designer să își canalizeze energia creativă în proiecte reușite care să aducă un plus de bine în viața celor cu care lucrează.


Începem astăzi o serie de articole prin care vom prezenta o serie de elemente de bază din designul interior. Ele sunt, desigur, doar puncte de pornire pentru a stârni curiozitatea celor care vor să afle mai mult sau să înțeleagă mai bine ceea ce văd. 

Echilibrul

Echilibrul nostru interior, o stare pe care o căutăm și de care avem nevoie pentru o viață armonioasă este într-un permanent dialog cu echilibrul din jurul nostru. În spațiul în care trăim, căutăm o armonie vizuală, o distribuire uniformă a formelor, texturilor modelelor și culorilor pe care le avem la dispoziție.


O cameră echilibrată se face simțită imediat ce intri în ea. Sentimentul de siguranță, calm și confort este perceput cu ușurință de către oricine, de aceea un design echilibrat poate să schimbe cu totul vibe-ul casei.


În designul interior există trei moduri uzuale prin care putem găsi un echilibru:

Echilibrul simetric

Simetria se suprapune, pentru multă lume, cu frumosul. Suntem obișnuiți să vedem simetrie atunci când ne privim în oglindă, o căutăm în natură și, instinctual, o alegem mereu, deoarece ne oferă familiaritate și siguranță.


Cele mai multe camere au deja un punct focal. Pentru a ajunge la un echilibru simetric, folosim axa invizibilă (din centrul punctului focal) și aplicăm aranjamente în oglindă ale diferitelor elemente de decor în fiecare parte. 

Exemplu de echibru simetric, avand ca punct focal patul din camera
Exemplu de echibru simetric, având ca punct focal patul din cameră

Punctul focal poate fi un șemineu, un pat, o masă sau chiar fereastra. Acel loc unde ți se duce pentru prima dată privirea atunci când intri în cameră. Axa lui centrală odată stabilită, dinspre ea lucrați spre exterior cu elemente de design – mobilier, iluminat, decorațiuni ale ferestrelor sau alte obiecte. Important e să luați în calcul greutatea vizuală a obiectelor prin culoare, textură, dimensiune și formă. Elementele mai întunecate, mai mari, complexe sau foarte texturate, ne apar vizual ca fiind „mai grele” într-o schemă de design.

Echilibrul asimetric

Pentru a crea o senzație mai energică și naturală, puteți folosi echilibrul asimetric – realizat în jurul aceleiași axe imaginare, dar distribuind obiecte mai diverse, dispuse divers și aparent neordonat.

Elemente dispuse asimetric într-o compoziție echilibrată de design interior
Elemente dispuse asimetric într-o compoziție echilibrată

Prin acest tip de design, se ajunge la o schemă mai puțin rigidă sau formală. Sentimentul transmis este unul mai relaxat, derivat din varietatea elementelor care lucrează împreună. Există mai multe moduri prin care puteți ajunge la un echilibru asimetric. Un perete de o culoare mai închisă poate fi echilibrat de luminozitatea ferestrei. Obiecte de artă pe perete pot completa vaze sau fotolii dispuse în partea de jos a camerei etc.

Echilibrul radial

O a treia formă de echilibru este cea în care punctul focal central este de formă circulară, cum ar fi o masă rotundă sau un candelabru. Elementele de design cresc, se extind în jurul acestui cerc. Ele pornesc spre exterior sau spre punctul central din interior. Acest tip de design este o opțiune mai frecvent întâlnită în hoteluri sau spații de birouri, dar poate fi utilizat cu succes și acasă. Echilibrul radial este, de exemplu, excelent pentru a crea o zonă intimă pentru socializare în zonele de luat masa și de relaxare.

Echilibru radial

Echilibrul este doar unul dintre principiile de design interior. Dacă sunteți în căutarea unei mâini de ajutor inedit pentru a-l găsi, căutați-ne în showroom-ul nostru din Iași, str. Canta nr. 60

Abonare Newsletter

Acum îți decorăm și fereastra în care deschizi emailul. Primești un strop de culoare, sfaturi utile și cele mai noi oferte direct pe email!

Articolul anterior