Atunci când vorbim despre ritm, primul loc spre care se îndreaptă gândul nostru este muzica. Orice cântec care v-a rămas în minte are o „coloană” repetitivă, care îi asigură unitate prin repetiția unor tipare la intervale regulate de timp. Dar ritmul nu aparține doar lumii muzicale, ci și în lumea perdelelor și draperiilor Inedit Design. Ritmul este important în tot ceea ce facem. Atunci când concepem perdele și draperii, ținem cont de principii precum acesta. Dacă ajungem să percepem ritmul lumii din jurul nostru, putem înțelege mai bine succesiunea evenimentelor în timp, putem avea interacțiuni mai bune și dialoguri mai plăcute cu cei din jur.
Vizual, ritmul aduce, ca și în muzică, o serie de secvențe repetitive sau contrastante care să stârnească interesul. Elementele de design interior pot fi utilizate inventiv pentru a obține efectul ritmic, fie că vorbim despre culori sau forme repetate în diferite intervale. Când privirea se plimbă prin cameră, ea poate observa repetiția unor culori din draperii, într-un tablou sau mai apoi în covor sau în alte elemente de decor. Ritmul elementelor vizuale „plimbă” privirea, îndreptând-o spre puncte-cheie și oferind un efect plăcut.
Acest articol face parte dintr-o serie prin care ne propunem să abordăm pe scurt câteva principii de design interior. În prima parte am vorbit despre echilibru.
Atunci când are la bază repetiția, ritmul se obține prin linii, forme, culori, texturi, sau tipare în interiorul unei încăperi care, în acest fel, va obține un efect de stabilitate și coerență. Nu există limită când vine vorba de obținerea unui astfel de efect. Poate fi vorba de tablouri de aceeași dimensiune pe perete sau de pliuri de dimensiuni egale într-o perdea.
Un ritm subtil dar de efect poate fi obținut dacă amplasăm obiecte de dimensiuni din ce în ce mai mari într-o cameră, sau dacă utilizăm o culoare în progresie de la o nuanță foarte deschisă spre închisă. Ochiul se va plimba pe linia acestei progresii, sentimentul obținut fiind unul de confort sofisticat, fiind apreciat mai ales de persoanele cu înclinații artistice. Pentru lucrările care sunt formate din perdele și draperii, dimensiunea pliurilor acestora, în progresie, poate duce la același efect estetic.
Această expresie a ritmului este una mai subtilă, utilizată pentru a plimba ochiul într-o mișcare
continuă, neîntreruptă, dintr-o zonă a camerei în alta. De exemplu, o zonă cu ferestre dispuse
circular ar fi pusă în valoare de o canapea rotunjită. Sau o masă rotundă amplasată sub o
arcadă. De asemenea, o serie de arcade care se succed pot plimba privirea de-a lungul unui hol, făcându-l să pară mai lung și mai misterios
Ritmul nu stă doar în repetiții. Poate contraintuitiv, el poate fi obținut și prin contrast. O formă sau o culoare complet opuse altora formează, la rândul lor, un ritm elegant. Elemente ascuțite, cu linii drepte, pot contrasta interesant cu altele rotunjite. Culorile aflate la capetele opuse ale spectrului (roșu și verde) pot plimba privirea în mod ingenios prin cameră dacă sunt utilizate alternativ și alese cu grijă. Dar nu doar formele și culorile pot oferi un contrast ritmic, ci și stilurile. Elemente moderne, contemporane, abstracte, pot oferi un contrast plăcut față de un mobilier tradițional.
Ritmul este unul dintre principiile care ne ghidează în designul interior. Într-un articol precedent am vorbit despre echilibru. Aceste noțiuni sunt utile celor pasionați și mai ales profesioniștilor. Utilizate cu atenție și cu talent, ele pot schimba la „față” o cameră. Specialiștii noștri au deja experiența și cunoștințele necesare pentru a vă ajuta să obțineți efectul dorit. Ne găsiți în showroom-ul nostru din Iași, din str. Canta nr. 60.