Principii de design interior – 3. Accentul

Prin tot ceea ce facem transmitem un mesaj – felul în care ne îmbrăcăm, felul în care arată ne amenajăm casa, cel în care vorbim sau ne purtăm – toate vorbesc despre noi. În cazul designului interior, mesajul pe care îl alegem ar trebui să fie unul intenționat. Principiile de design interior sunt cele care fac ordine în mediul în care trăim, iar dintre acestea, accentul este cel prin care alegem ce vrem să transmitem. 


Punând accent pe un element sau pe o serie de elemente de design, fie că sunt draperiile, tapetul sau orice alt element, focalizăm atenția privitorului pe acestea și controlăm felul în care este definit spațiul în care ne aflăm. În același timp, pe lângă efectul de atragere a privirii, un accent bine plasat poate să distragă atenția privitorului de la o zonă pe care vrem să o evităm, să o mute dintr-o zonă nedorită spre ceea ce considerăm că ne avantajează. Instrumentele cu care lucrăm pentru a obține acest efect sunt cele tipice pentru designul interior: linie, formă, culoare, textură și spațiu. Creativitatea și inventivitatea sunt cele care fac diferența. 

Un tablou plasat într-un cadru simplu poate atrage privirea și dicta echilibrul interiorului

Rostul accentului

Dacă un spațiu e dominat de prea multe caracteristici, el devine aglomerat. În multe cazuri, chiar neatractiv. Stabilirea unor priorități nu e doar un bun principiu de viață, ci și unul dintre felurile în care ne ghidăm în designul interior. „Less is more” – mai puțin înseamnă mai mult, iar acest lucru e cu atât mai evident atunci când vorbim despre punctele focale din fiecare zonă. 

Privirea se duce după liniile trasate de modelul cu dungi orizontale din colecția Organic Inedit Design

Cum atragem atenția

În unele cazuri, arhitectura e cea care ne poate ajuta – un element fiind în mod evident cel cu care vom lucra – un hol înalt, o fereastră impunătoare, un șemineu frumos se vor „cere” băgate în seamă. În jurul lor construim, observându-le prezența și punând-o în valoare. Atunci când nu avem un element arhitectural impunător, ne revine rolul de a adăuga un element în jurul căruia vom realiza lucrarea de design. De exemplu, putem alege o draperie cu o culoare foarte puternică, o perdea bogată sau un tapet deosebit.

Draperii din colecția Geometric de la Inedit Design, pun în evidență înălțimea încăperii ghidând privirea pe verticală

Un pic de tehnică

Să alegem punctul focal poate fi ușor. De multe ori, alegerea este făcută pentru noi. Însă felul în care transformăm un element de design în accent al încăperii se face printr-o serie de tehnici cum ar fi izolarea, contrastul sau plasarea. Specialiștii din echipa Inedit Design se vor ghida astfel. Un perete aproape gol pe care se regăsește doar un tablou realizează focalizarea prin izolare. Unde altundeva să se îndrepte privirea? Accentul de contrast îl obținem, cu un strop de curaj și ingeniozitate atunci când adăugăm o notă de culoare strălucitoare pe un fundal monocrom. Uneori, sistemul de prindere a draperiilor poate fi mai interesant și mai îndrăzneț decât draperiile alese în mod deliberat pentru a contrasta cu acesta. Nu în ultimul rând, plasând o singură pernă decorativă în mijlocul unei canapele, atragem atenția asupra ei, asupra culorii și modelului pe care ea le poartă. De acolo începe povestea.

Ceva evident, dar discret

Deși pare ceva simplu, utilizarea accentului și punctelor focale în design interior se face printr-un permanent balans între discreție și îndrăzneală. Ceea ce ne propunem la Inedit Design este să realizăm o cale invizibilă prin care să ghidăm privirea celor care intră în spațiu. Oferind această cale, acest traseu intenționat, arătăm atenția și respectul cuvenite spațiului în care trăim, oferindu-le un design inedit și profesionist.

Accentul este unul dintre principiile care ne ghidează în designul interior. În articole precedente am vorbit despre Echilibru și Ritm. Aceste noțiuni sunt utile celor pasionați și mai ales profesioniștilor. Utilizate cu atenție și cu talent, ele pot schimba la „față” o cameră. Specialiștii noștri au deja experiența și cunoștințele necesare pentru a vă ajuta să obțineți efectul dorit. Ne găsiți în showroom-ul nostru din Iași, din str. Canta nr. 60.

Abonare Newsletter

Acum îți decorăm și fereastra în care deschizi emailul. Primești un strop de culoare, sfaturi utile și cele mai noi oferte direct pe email!

Articolul anterior