În designul interior, tapetul nu este doar o alegere estetică, ci și o formă de artă. Dacă ați ales să folosiți tapetul în decorarea casei, poate ați vrea să descoperiți și puțin din istoria acestui element decorativ, care sunt trendurile actuale și cum aleg designerii de interior să includă acest finisaj pentru pereți în proiectele lor de design interior.
În showroomurile Inedit Design din Constanța și Iași vă putem prezenta cele mai noi modele de tapet, iar specialiștii noștri vă pot ghida pentru a lua cea mai potrivită decizie, fie că e vorba de materialul ales, fie că sunteți în căutare de recomandări pentru montajul tapetului.
Se pare că, încă de acum 30.000-40.000 de ani, din Epoca de Piatră, oamenii au fost interesați să-și decoreze pereții și obiectele. Motivul acestei preocupări pare să nu fi fost unul estetic, ci era mai degrabă o parte dintr-un ritual.
Un pas important care a favorizat apariția tapetului în forma pe care o cunoaștem astăzi este inventarea hârtiei în China.
Evul Mediu găsește pereții caselor decorați cu piele de animale, cu mare atenție însă și pentru utilitatea acestora de a izola încăperile cu pereți reci de piatră. Ca alternativă mai accesibilă, oamenii au început să își acopere pereții și cu hârtie, pe care unii o și decorau manual cu ce aveau la îndemână.
Odată cu Revoluția Industrială, procesul de producție a cunoscut o transformare radicală. Mașinile de imprimat au permis reproducerea modelelor în masă, făcându-le mai accesibile publicului larg. În acest secol, gusturile s-au diversificat, iar producția de tapet a explodat, oferind opțiuni variate pentru toate gusturile și bugetele.
Se pare că tapetul, în forma pe care o cunoaștem și iubim astăzi, a fost inventat de Jean Baptiste Michel Papillon și familia sa, care a și documentat modul de creare și aplicare a tapetului, considerând montajul cea mai dificilă parte în acest proces 😊
Întorcându-ne în zilele noastre, tapetul este într-o continuă evoluție și ne așteptăm ca în 2024 creativitatea și inovația în procesul de realizare și folosire al acestui element să atingă noi culmi.
Punând accent pe un element sau pe o serie de elemente de design, fie că sunt draperiile, tapetul sau orice alt element, focalizăm atenția privitorului pe acestea și controlăm felul în care este definit spațiul în care ne aflăm. Mai multe despre accent puteți citi aici.
Deși, de cele mai multe ori rolul pereților este de „a se pierde în decor”, chiar și atunci când nu sunt vedetele unei încăperi, ei sunt cei care dau tonul, fondul amenajării respective. 2024 pare că este anul curajului, așa că îndrăzniți ca, printr-un model, o culoare sau o textură interesantă a tapetului, să creați un perete de accent. Va da o notă interesantă întregii camere.
Aducând un plus de efect celor ce îl privesc, mai ales de aproape, tapetul 3D a devenit foarte popular în ultima perioadă, oferind o dimensiune în plus spațiilor pe care le înconjoară. Dacă vreți o notă în plus de modernitate și dinamism, s-ar putea să fie o opțiune de luat în calcul.
Puteți opta și pentru variante de tapet care creează iluzia unor obiecte văzute în spațiu.
Unele lucruri nu se demodează niciodată. Și în 2024 vă puteți considera inspirați dacă alegeți un tapet de inspirație naturală, cu modele florale sau texturi care imită materiale din natură, cum ar fi piatra și lemnul. Se știe că atunci când suntem conectați la mediul înconjurător, suntem mai relaxați, mai sănătoși și mai plini de energie. Așa că aruncați un ochi și peste colecția Natura de la Inedit Design.
Uneori, întrebându-ne cum să fie tapetul pe care să îl alegem, trecem cu vederea faptul că poate găsim un răspuns mai interesant la întrebarea unde. În 2024, designerii încurajează utilizarea tapetului în zone neconvenționale: tavan, uși, chiar și mobilier, totul poate fi un loc de joacă pe care să îl tapetați cu bun gust.
Descoperiți colecția Inedit Design de tapet și recomandările specialiștilor noștri în showroomurile noastre din Constanța și Iași!